Zásadité a kyselinotvorné potraviny

29.07.2012 14:08

 

 

Pojďme změnit své pH pomocí rad, jak si udržet pH neutrální (7.0) nebo mírně zásadité (7.4) krve, což je základem pro optimální zdraví.

Termín pH doslova znamená “power Hydrogen”(moc vodíku). Měří se koncentrace vodíkových iontů. Každé číslo pH představuje desetinásobný rozdíl mezi každým dílkem stupnice. Váš alkalický tlumivý systém musí pracovat velmi pilně, aby neutralizoval celkovou kyselost.

Měření pH potravin může velmi klamat. Jenom proto, že citrusové ovoce nebo jablečný ocet má nízké nebo kyselé pH neznamená, že je kyselinotvorné.

Klíčovým slovem je “přetváření” a to ukazuje na výsledek metabolismu po přijmutí určitých potravin. Dokonce vymačkání citrónu nebo limetky do sklenice s vodou přetvoří kapalinu na zásaditou.

Testování pH vašich slin nebo moči ukazuje mírně nižší (kyselejší) údaje, než je skutečné pH vaší krve. Moč, speciálně z prvního močení po ránu, bude mít sklon mít snížené hodnoty (více kyselejší) jak vaše ledviny pracují na vyloučení acidity.

Neobávejte se tedy, pokud vaše údaje budou dosahovat k šestce u tohoto testu. Různé orgány mají také různé pH než vaše krev.

Acidóza se vyskytuje tehdy, když při měření pH krve je výsledek pod 7 a stále tam setrvává. To nastává obvykle u pacientů s rakovinou, obzvláště u těch, co byli otráveni chemoterapií nebo ozařováním.

 

5 KROKŮ PRO ZÁSADITOU STRAVU

 

Váš zásaditý systém byl navržen k tomu, aby se staral o nevyhnutelnou zásadito/kyselé přetváření vašich potravinových směsí, které sníte. Avšak neustálé přetěžování tento systém vyčerpá. Zde je seznam kyselinotvorných a zásadotvorných potravin, abyste měli představu o tom, jaké to jsou.

 

PŘÍKLADY:

 

Kyselinotvorné potr.: těstoviny, kukuřičné lupínky, rýže, čočka, bílý a žitný chléb, hovězí a vepřové maso, tučné mléko

 

Extrémně kyselinotvorné: parmazán, gouda, měkké sýry (Cottage),celozrnný chléb, celozrnná rýže, ovesné vločky, arašídy, salámy, konzervovaná masa, kuře, treska, sleď, pstruh, vejce

 

Zásadité potr.: meruňky, kiwi, třešně, banány, jahody, broskve, pomeranče, citronová šťáva, hrušky, ananas, broskve, jablka, vodní meloun, celer, mrkev, cuketa, květák, brokolice, zelená paprika, okurky, rajčata, saláty, zelené fazolky, cibule, houby, minerální voda

 

Extrémně zásadité: špenát, hrozinky, datle

 

1. Zkuste vyrovnat vaši dietu poměrem 60/40 zásaditých/kyselinotvorným a poté zvyšte tento poměr na 80/20 (zásad./kysel.). Typická Americká dieta se skládá většinou pouze z kyselinotvorných potravin. Falešné tuky, cukr, vysoce fruktózové obilné sirupy (HFCS), vybělená mouka, pečivo a těstoviny atd. Vše toto je extrémně kyselinotvorné.

 

Zaměřte se na organickou zelenou zeleninu, zelená smoothies, čerstvé šťávy a zelené superpotraviny jako je např.chlorella.

Ovoce všech druhů, dokonce i citrusové je mylně považované za způsobující kyselost, ale je všechno ZÁSADITOTVORNÉ”.

 

2. Mírné cvičení pomáhá lymfě odstranit kyseliny. Nadměrné cvičení naopak vytváří kyselinu mléčnou která je -kyselinotvorná. Vše je o rovnováze.

 

3. Hydratujte se. Pramenitá voda je živá a zásaditá, ale málokdo k ní má přístup. Je nezbytné pít vodu ošetřenou obrácenou osmózou, která odstraňuje fluoridy. Upravená voda (z vodovodního kohoutku) má sklon být kyselinotvorná. Proto do ní raději vymačkejte citrón nebo limetku či několik kapek minerálních stopových prvků (např. fythoplankton) z vašeho obchodu se zdravou výživou.

4. Doplňujte minerály, které jsou nejvíce vyplavovány při balancování kyselin: hořčík, draslík, vápník a sodík. Nejlépe ve formě organické=rostlinné. Ironicky, mléčné produkty mají sklon být kyselinotvorné. Proto hledejte jiné zdroje vápníku.

  

Hořčík, draslík a vápník je nezbytné doplňovat přinejmenším do té doby, než se vám ustálí alkalické(zásadité) hodnoty. Můžete se poohlédnout po hořčíkovém oleji (ve skutečnosti aplikovaný topicky).

 

5. Okysličujte se a buďte méně ve stresu. Hluboká dechová cvičení nebo doplňky zvyšující kyslík. Rosteli množství kyslíku v buňkách, ty zvyšují své pH. Nepleťte si to s celulární oxidací. Kyselé buňky nemohou metabolizovat kyslík, takže kvasí na hroznový cukr, aby přežily, a stanou se rakovinotvorné.

 

Stres a nedostatečný spánek přispívají též k nižšímu pH nebo-li kyselosti. Rakovinové buňky nemohou existovat ve vysokém (zásaditém)pH a na kyslík bohatém prostředí. Vysoké pH a silné buněčné okysličení jsou přímo spojené.

 

Můžete udržovat své pH těmito jednoduchými kroky zatímco budete ignorovat drahé magické pH posilující produkty.

 

Autor: PF Louis, pro NaturalNews.com

 

Zdroj: http://www.naturalnews.com/036502_alkaline_diet_cancer_solutions.html

Překlad a zdroj: www.jajsem.com

Obrázky: zdroj - www.osud.cz

 

 

 

 

Zpět