Zbavte ovoce a zeleninu pesticidů

10.02.2015 00:32
 
V podstatě veškeré ovoce a zelenina, které pořídíte jako produkt konvenčního zemědělství, obsahují menší či větší množství pesticidů. Pokud si nemůžete vypěstovat svoje domácí produkty nejlepší kvality či si nemůžete dovolit koupi bio potravin, je třeba vědět, jak efektivně ovoce a zeleninu těchto škodlivých chemických látek zbavit. Každá potravina má odlišná rizika obsahu chemikálií. Mezi nejvíce nebezpečné potraviny z pohledu obsahu pesticidů patří jahody, jablka, broskve, nektarinky, hroznové víno, papriky, rajčata, špenát, brambory či celer. Tyto produkty je obzvláště důležité před konzumací co nejlépe zbavit škodlivin. 
Naopak menší obsah toxických látek nalezneme v avokádu, ananasu, mangu, papáji, kiwi, kukuřici či cibuli. Přestože se jedná o relativně bezpečné potraviny z pohledu obsahu zbytkových pesticidů, i tak se je vyplatí důkladně omývat. 
 

Nejefektivnějším způsobem, jak odstranit pesticidy z pořízeného ovoce a zeleniny je umytí po dobu cca 15ti minut v octovém roztoku – 10 % octa na 90 % vody. Můžete přidat i trochu soli. Poté opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě. 

Tímto postupem odstraníme většinu zbytkových pesticidů, které se nachází na povrchu ovoce a zeleniny. Pokud si chcete dopřát zdravé produkty s dostatkem vitamínů a živin, je opláchnutí v octové vodě základ. A obzvláště u dětí bychom měli myslet na to, že jejich organismu je na škodlivé látky obzvláště citlivý.
 
Čtěte více na http://www.radostnezpravy.cz/zbavte-ovoce-a-zeleninu-pesticidu/
 
Zpět